100 Gbps DDoS útok na ProtonMail trval 6 dnů

ProtonMail je open source webové služba, která umožňuje příjem a odesílání šifrovaných emailů. Je postavená na konceptu, kdy nemá nikdo po cestě možnost jakkoliv rozluštit obsah zpráv, všechny emaily se totiž šifrují na straně odesilatele a dešifrují na straně příjemce. Tedy ani samotný ProtonMail je nedokáže přečíst. Je tak chráněno soukromí obsahu zpráv i pokud by ProtonMail někdo napadl a data získal anebo je musel vydat státní instituci. Momentálně používá ProtonMail zhruba půl milionu lidí. Společnost byla založena v roce 2013 a sídlí ve Švýcarsku.

Problémy ProtonMail začaly 3. listopadu 2015. Přišla jim emailem výhrůžka, že pokud nezaplatí určitý obnos v BitCoin, tak na ně bude proveden DDoS útok.

První útok nebyl tak silní a vyřadil službu ProtonMail jen na 15 minut. K dalším útoků došlo ráno a odpoledne druhého dne. Ty už nabraly na síle a způsobily společnosti další problémy.

Třetí den ve dvě hodiny ráno skončily výhrůžky a DDoS útok začal naplno. Zaměřily se na síťovou infrastrukturu datacentra, kde byly umístěny servery ProtonMail. Tím zároveň vypadly i služby dalších klientů datacentra. Celková síla útoku ve špičce dosáhla 100 Gbps.

https://twitter.com/ProtonMail/status/663649936769204224

ProtonMail se dostal pod tlak nejen ze strany útočníků, ale také společnosti, kde má servery. Její další klienti totiž přicházeli o nemalé peníze. Nakonec se rozhodli, že útočníkům zaplatí požadovanou částku. Bohužel to nepomohlo a útoky pokračovaly.

ProtonMail se rozhodl požádat o pomoc GovCERT (Swiss Governmental Computer Emergency Response Team) a CYCO (Cybercrime Coordination Unit of Switzerland). Společnými silami se jim nakonec podařilo útok eliminovat. Z pozdější analýzy vyplynulo, že útoky byly v podstatě dva. Jeden směřoval na IP adresy serverů ProtonMail a druhý na síťovou infrastrukturu.

V současné době se snaží ProtonMail vybudovat ochranu proti dalším útokům. Zároveň pořádá sbírku prostřednictvím crowdfundingu s názvem Defense fund, v které chtěli vybrat 50 tisíc USD. V současné době už je tato částka překročena. Prozatím přispělo 1565 lidí částkou více jak 57 tisíc USD.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.