Nejen Mark Zuckerberg bojuje s kybernetickými hrozbami lepící páskou

Na nedávno zveřejněné fotce, k oslavě 500 milionů aktivních uživatelů Instragram, zapózoval výkonný ředitel Facebook Mark Zuckerberg u svého pracovního stolu. Fotka se však po internetu šířila kvůli něčemu jinému. Odborníci na bezpečnost si všimli, že má na notebooku zalepenou kameru a vstup jacku lepící páskou.

Možná se teď usmíváte, že je šéf Facebook trochu moc paranoidní. Jenomže co se týká přelepené kamery, tak to samé dělá i ředitel FBI James Comey. Alespoň to veřejně přiznal. Rozhodně nejsou sami, podle mnoha odborníků na bezpečnost je přelepování kamery páskou zcela běžnou záležitostí.

Přelepit si totiž kameru na notebooku je velice jednoduché a efektivní preventivní opatření. Zvláště v dobách kdy i státní agentury jako NSA usilují o možnost podívat se do soukromí uživatele. Například Edward Snowden vynesl ven informace o projektu Optic Nerve, který měl za úkol získávat právě pro NSA fotky z webkamer uživatelů Yahoo v letech 2008 – 2010. Údajně se jim podařilo získat až 1,8 milionu takovýchto fotek.

Pokud však pomineme bezpečnostní agentury, tak nejčastěji za narušení soukromí může malware. V případě, že se do počítače dostane, může začít odesílat v pravidelných intervalech fotky z kamery. Případný útočník tak má přístup do vašeho soukromí a v některých případech to vede až k vydírání. Nezapomínejme také na případy, kdy někdo získal přístup k dobře zabezpečeným účtům jen proto, že si zaměstnanec nalepil někam na papírek hesla a ty se pak objevily na fotce. Minulý rok se něco podobného stalo zaměstnanci francouzské televizní stanici.

Ačkoliv vás přelepená kamera rozhodně neochrání před hackerem anebo vládním špionem, tak řekněme si to na rovinu je celkem efektivní ochranou soukromí, když už se něco pokazí. Navíc se jedná o poměrně jednoduché opatření, které vás nestojí moc námahy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.