Jak zrušit účet na Facebook

Pokud jste se rozhodli na Facebooku zrušit svůj profil ať už z důvodu, že jej více nechcete používat anebo si založit nový, připravte se na jednoduchý, ale časově náročný proces. Jedná se sice jen o pár kliknutí, ale Facebook při rušení účtu bude zkoušet vaší trpělivost.

Celý proces zrušení účtu začnete na této adrese. Najdete zde jednoduché upozornění, že po odstranění profilu z Facebooku už nepůjde znovu aktivovat ani získat uložený obsah a informace.

Takto vypadá okno s nabídkou zrušení profilu na Facebook.

Takto vypadá okno s nabídkou zrušení profilu na Facebook.

Po kliknutí na tlačítko Odstranit účet, budete otestování zdali nejste robot. Test spočívá v označení fotek, na kterých se nachází kočka, pes, květina apod. Jestliže s obrázky máte problém, lze přepnout na klasické přepsání textu (captcha) do formuláře. Zároveň musíte zadat i své heslo.

Ačkoliv by mělo teď už být vše hotové, tak Facebook si v některých případech vyhrazuje právo účet nesmazat hned. Místo toho vám dá testovací lhůtu po kterou se nesmíte přihlásit. Tato lhůta bývá většinou 14 – 21 dnů. Jedná se o ochranné opatření, pokud by se někdo dostal do vašeho účtu. Alespoň tak to tvrdí.

I poté co vydržíte několik týdnů bez Facebook, nebude ještě obsah kompletně smazán. Facebook odstraňuje data postupně a celý proces může trvat až 90 dnů. Zdůvodňuje to umístěním na záložních systémech. Samozřejmě texty a fotky, které jste poslali vašim přátelům jsou uloženy u nich a nejdou smazat.

Podle některých organizací na ochranu osobních údajů však osobní data nesmaže ale pouze zneviditelní. Kolik je na tom pravdy těžko říct. V každém případě pokud chcete mít od Facebook navždy pokoj budete muset sáhnout po nějakém doplňku do prohlížeče, který se postará, aby vás už nikdy nemohl sledovat. Facebook totiž i nepřihlášeným uživatelům vytváří takzvané stínové profily. Mezi nejoblíbenější doplňky na ochranu soukromí patří Ghostery.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *