Samovolná instalace Windows 10

Během několika posledních dnů mi volalo už několik lidí, že se jim samovolně začal instalovat Windows 10. Říkal jsem si pohoda, žádný stres, asi něco odklikli. Microsoft asi zase změnil taktiku, jako posledně, když obě tlačítka v GWX.exe znamenali upgrade na Windows 10.

No a pak jsem byl svědkem toho jak to ten Microsoft dělá s tím jejich „nagware“ ( nagware je označení software zdarma, který vás neustále otravuje, abyste přešli na placenou verzi).

Objeví se klasické GWX.exe okno, jaké známe. No zobrazí je trochu silné slovo. Ve skutečnosti uvidíte jen rám okna. Zbytek se totiž načítá. Nezjistil jsem jak dlouho a co se načítá. Majitel notebooku to po chvilce nevydržel a zavřel. Jenomže pak když se rozhodl notebook vypnout tak jej uvítala upgrade na Windows 10. Rozhodně na nic neklikal, jen červeným křížkem zavřel zaseknutou obrazovku s „nabídkou“ na upgrade.

Samozřejmě začal nadávat. Za chvíli se uklidnil a zeptal co s tím. Navrhl jsem mu jestli to nechce opravdu upgradovat na W10. Řekl rozlobeně že rozhodně ne. Což byla reakce většiny chlapů, kteří mi v poslední době volají, ženské spíše propadají depresi.

Jak jemu tak i všem ostatním, kteří mají s tímto problém radím jednoduchý postup. Prostě to vydržte než proběhne aktualizace a jakmile se objeví stránka s licenčními podmínkami, tak je odmítněte. Odmítnutí podmínek Microsoft prostě donutí vrátit Windows na původní verzi. Je to jednoduché, nenáročně a zvládne to každý.

A v čem byl problém? Microsoft změnil taktiku. Odteď je upgrade na Windows 10 aktualizací, kterou vám jen GWX.exe oznámí. Zmáčknout X jako předtím znamená jen beru na vědomí. Pro zrušení musíte aktualizaci odložit. Což je malý odkaz někde uprostřed. Ovšem lidé mají problém s tím, že se obsah nenahrává. Takže vlastně nemáte na co kliknout.

Co se týká samotných Windows 10, tak upgrade proběhne poměrně hladce, protože už na počítači máte všechny instalační soubory stažené, alespoň ti z vás, kteří se připojují přes kabel. Počítače připojené přes wi-fi jsou toho ušetřeny. Najdete je ve skrytém adresáři $Windows.~BT na systémovém disku. Celý upgrade má úctyhodných 6,4 GB.

Pokud chcete své příbuzné ochránit přes Windows 10, zkuste program Never10. O vše se postará a už nikdy nebudete muset řešit velice otravný GWX.exe, který za všechno může.

Jinak Microsoft by měl sám ukončit nabídku upgrade zdarma 29. července 2016. Tím by mělo všechno trápení skončit. Do té doby si rozmyslete jestli o něj máte zájem anebo nikoliv. Hlavní rozdíl mezi předchozími verzemi a W10 je, že Microsoft k W10 přistupuje jako ke službě. Každý update, patch, ovladače prostě aktualizace jsou povinné. Také jsou aktualizace podmínkou pro plnou zákaznickou podporu. Mění se i licence. Po upgrade není vázaná na sériové číslo (product key), ale na hardware. Při změně základní desky, by tak případná reinstalace mohla dělat problém.

Co se týká sběru osobních dat i po jejich výslovném zákazu a reklamy, která se stane přímo součástí Windows 10, to je spíše otázkou spekulací. Záleží jestli Microsoft věříte anebo ne.

One thought on “Samovolná instalace Windows 10

  1. No to je mi novinka. Zase snaha o protlačení W10 ještě před tím, než skončí možnost aktualizace zdarma.
    Nikdo neví co bude po 29.7. Zdali stále nebude nabízena aktualizace, ale již placená.
    Na W10 mi vadí tři věci. Soukromí (ale to se dá řešit), nejistota kompatibility a změna licence.
    Ta licence mě štve nejvíc, jelikož když jsem si koupil W7 v licenci, která je přenosná, tak určitě nechci W10, které jsou vázané na HW.

    No a to tlačení aktualizace, i když jsem již všechny aktualizace skryl (a následně se objevily) mě vytáčí taky dost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.