Množství spamu spadlo pod 50 %

Podle nejnovější zprávy společnosti Symantec poklesl od roku 2003 poprvé počet nevyžádaných emailových zpráv pod 50 procent. Zpráva vychází ze statistik 704 miliard emailů, které jejich software zkontroloval za červen 2015.

Za poslední měsíce je navíc trend spíše klesající.

A co za poklesem rozesílání spamu stojí? Především je to pokles botnetů, proti kterým spojili své síly velké společností včetně Microsoft. Daří se jim je efektivnější a rychleji rozbíjet i díky spolupráci s ISP. Právě botnety jsou hlavním zdrojem rozesílání spam. Samozřejmě pokročila i technologie. Moderní metody blokování a filtrování často zastaví nevyžádanou poštu ještě dříve, než se dostane k samotnému uživateli.

Vůbec nejhorší byl červen roku 2009, kdy z 6,3 bilionů zpráv bylo 5,7 bilionů spam. Tedy 90,48 procent. Od té doby ale více lidí využívá jako služby spamcop anebo spamhouse. Tyto služby upozorňují provozovatele hostingů a ISP o rozesílání spamů z jejich sítě. Navíc se podílejí i na vytváření blacklistů, které využívá stále více poskytovatelů služeb. Výsledkem je, že se každý bojí mít svou IP adresu na takovémto blacklistu, protože by emaily jejich zákazníků končili ve spam koši.

Svou roli zde do značné míry zajišťuje i automatizace, která hodně procesů maximálně urychlila. S tím jak se spam stává méně efektivním jako zdroj peněz, se však hrozby přesouvají jinam.

Další hrozby v červnu 2015

Zajímavé jsou útoky typu spear phising. Jedná se o cílené útoky s konkrétním cílem a obětí. Většinou se snaží získat přístup k tajným datům, které by mohla zneužít například konkurence. Tento druh útoků postupně klesá u malých a větších společností, naopak útočníci se zaměřují na střední firmy s 250 až 1500 pracovníky. Rizikové jsou zvláště společnosti s 250 – 500 zaměstnanci, kde narostl počet phisingových útoků z 5,1 na 15,2 procent. Klasických phisingových útoků na organizace spíše ubývá.

Naproti tomu byl zaznamenán nárůst malware. Například v květnu Symatec objevil 57,6 milionů nových variant malware, v květnu to bylo „jen“ 44,5 milionů a dubnu 29,2 milionů. Nejrozšířenější malware je OSX.RSPlug.A (29,5%) a OSX.Keylogger (11.6%).

Za červen bylo detekováno celkem 477 tisíc útoků typu ransomware, které jsou opravdu velice nepříjemné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.